Savjeti

Imate žgaravicu ? Riješite probleme prehranom !

Žgaravica dolazi od latinske riječi pyrosis što znači oganj. Vrlo je vjerojatno da ste baš Vi koji ovo sada čitate, sigurno barem jedanput u životu iskusili žgaravicu. Nažalost, taj osjet neugodnog pečenja ispod prsne kosti (u području želuca) koji se širi u usta, ponekad i u grudni koš nije uopće ugodan, a nekima od nas je zapravo dio svakodnevnice. Žgaravica je osim što je čest problem općenito, jedan je od najčešćih problema u probavnom sustavu. No, ne mora tako biti.
 
Što je uzrok žgaravice?
Zbog ubrzanog stila života, neredovito jedemo, pa se prejedemo, hrana koja dolazi na naš tanjur rijetko ima i nešto „zelenog“, a ako ima, uglavnom je u obliku dekoracije. U sklopu toga, stil života i vrsta hrane koju jedemo mogu pogoršati simptome žgaravice. U tom slučaju je potrebno poduzeti neke korake..
Kako ublažiti simptome žgaravice?
Simptomi žgaravice se umjesto lijekovima, mogu ublažiti prehranom. Vrlo je bitno da promjene prehrambenih navika budu stalne, tj. da neku hranu izbacimo jer nam smeta, a drugu hranu uvedemo jer nam olakšava stanje. 
 
Hrana koja uzrokuje tegobe i koju bi trebalo izbjegavati:
 
  • Konzumiranje velike količine hrane (obilan obrok) odjednom, osobito 2-3h prije odlaska na počinak
  • Masna, pržena hrana, alkoholna pića
  • Pića koja sadržavaju velike količine kofeina, gazirana pića
  • Češnjak, luk
  • Jako začinjenu hranu….i još ponešto.
Kod primjene općih smjernica za prehranu osoba koje pate od žgaravice, važno je napomenuti da probavnim smetnjama treba pristupati individualno, odnosno, što je dobro za jednu, nije nužno dobro za drugu osobu. Slušajte svoj organizam.
Želite li saznati koja to hrana ublažava simptome žgaravice, koju hranu trebamo manje konzumirati, kako kombinirati hranu i kada jesti koju vrstu hrane,
 
Prijavite se na besplatno savjetovanje koje će se održati u Požegi i Pleternici početkom studenog!
 
                           Požurite i rezervirajte svoje mjesto!
 
Edukaciju o prehrani će voditi magistra nutricionizma Diana Gluhak, i možete joj se odmah obratiti i za dodatne tegobe iz područja prehrane!
 
http://www.zdravitrend.eu/

Arhiva

Imate žgaravicu ? Riješite probleme prehranom ! Sezona prehlade i gripe

Pitajte nas

Ukoliko imate upit koji se odnosi na Vaše zdravlje ili lijekove i preparate koji se u našim ljakarnama nude sobodno nam isti postavite.

Na Vaša pitanja odgovaraju mag. pharm. Nada Panđić i mag. pharm. Marija Rajič.